Fajta története:

 

  A fajta az Egyesült Államokból származik. Az 1960-as évek elején Ann Baker fejlesztette ki ezt a viszonylag újnak számító fajtát a kaliforniai Riverside-ban.  Egy Josephine nevű perzsa típusú nőstényt,  valószínűleg egy burma macska ejtett teherbe. Josephinet vemhessége alatt elütötte egy autó aminek, következtében a macska, szelíd és bújóssá vált. Josephine kölykei is ezt az „új” természetet „örökölték” anyjuktól
Ann Baker a későbbi tenyésztés során is ezt az „új” temperamentumot próbálta továbbörökíteni a fajtában. Azonban általánosan elfogadott tény, hogy külső, környezeti tényező hatására bekövetkező tulajdonság nem öröklődő.
A ragdoll későbbi tenyésztési programjában valószínűleg birmanok, burmák és perzsák is részt vettek. 1967-ben ismerte el a ragdollt az akkori amerikai macskaszövetség, és mára már szinte az összes szervezet elismeri ezt a fajtát. Ann Baker 1971-ben alapította meg saját szövetségét, az I. R. C. A.-t (Nemzetközi Ragdoll Macska Szövetség).


Fajta jellemző:

Nagy testű, izmos, hosszú és elegáns testfelépítésű macska a ragdoll. Általában négyéves korukra éri el a végső testméretét. Rövid nyaka, telt mellkasa van. Sokkal vastagabbak és hosszabbak a hátsó lábai. Nehéz csontozatú, a kerek, nagy mancsain pedig a lábujjak között szőrpamacsok találhatóak. Bozontos farka a test többi méretével arányos hosszúságú. Közepes nagyságú feje ék alakú. Távol álló fülei közepes nagyságúak, a végükön lekerekítettek. Orra kissé boltozatos. Erős álla, és jól fejlett pofazacskója van. Ovális alakú szemei nagyok, a színűk kék. Szorosan testhez simuló, félhosszú, selymes szőre van. A nyakán, a farkán és a bricsesznél valamivel hosszabb a szőre.
Különlegesség, hogy a kölykök teljesen fehéren jönnek a világra, és csak később (kb. 10 nap múlva) jelennek meg rajtuk fokozatosan a különböző színek és rajzolatok.

Selymes szőre nem hajlamos a gubancolódásra, ezért elég hetente egyszer átfésülni a bundáját.

A ragdoll az egyik legbarátságosabb macskafajta, nagyon könnyű elnyerni a bizalmát. Társaságkedvelő, mind az emberét, mind más macskákét vagy kutyákét szereti, de a kisgyerekekkel is nagyon jól kijön. Gazdit haza érkezésekor már az ajtóban várják és köszöntik. Rendkívül nyugodt természetűek. Kölyökként nagyon aktívak és szeretnek játszani.

Szín:
 

 A ragdoll fajtánál hat szín elfogadott (de manapság már más színek is előfordulnak):

  • Seal (fókabarna)
  • Blue (kék)
  • Lilac (lila)
  • Chocolate (csokoládé)
  • Red (vörös)
  • Cream (krém)


Mintázat:
 

Colorpoint: (sziámi mintázatnak is hívják), a test világos színezetű; a pofi, a fülek, a lábak,

a farok  (pointok) sötét színűek, sötétebbek a test színénél. Fehér szín nem lehet a pointokon.

Mitted: gyakorlatilag ugyanaz, mint a colorpoint, csak a mellső lábakon fehér papucs látható, míg a hátsó lábán fehér csizma található. Az állától a farka tövéig fehér szín húzódik. Elfogadott a pofa közepén húzódó fehér kis rész, ekkor az orr lehet rózsaszín.

Bicolor: az arcon fordított „V” alak található, homloktól egészen az állig. A gallér, a mellkas, a has, a láb mindig fehér. A cica színe a fülén, a hátán, a farkán található.

Lynx: a fenti három szín bármelyike, azzal a különbséggel, hogy a színekben cirmos mintázat található.

Tortie: más néven tricolor vagy teknőc tarka, a vörös, illetve a krémszín keveredik kékkel, lilával, csokoládéval vagy fóka barnával.

Torbie: Tortie és a Lynx együttes megjelenése